Saturday, August 22, 2015

Banca se serveste prima din contul clientului

Relatia dintre client si banca, grav afectata in perioada de criza, nu da nici in prezent semne certe de revenire. Si asta pentu ca, in goana dupa castiguri sigure, bancile continua sa perceapa taxe si comisioane fara nicio justificare. Un exemplu elocvent in acest sens il constituie comisionul de incasare a banilor in cont! 
Multe banci percep astfel de comisioane, adica retin o suma de bani in momentul in care clientului ii este alimentat contul, desi ele nu au absolut niciun cost direct al respectivei operatiuni. Mai mult, cu banii din conturi bancile efectueaza plasamente din care castiga bani frumosi.
Unele banci percep aceste comisioane pe transe valorice, care pot ajunge la sume destul de consistente pentru incasari mai mari de 50.000 de lei. 

Si client, si cu banii luati

Spre exemplu,  Bancpost taxeaza incasarile in cont mai mici de 500 de lei cu 3,5 lei, pe cele intre 500 si 50.000 de lei cu 6 lei, iar pe cele peste 50.000 de lei cu 22,5 lei. 

Pe aceleasi transe valorice si-au stabilit si Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Piraeus Bank si Banca Romaneasca taxele pentru incasarile in cont, insa acestea sunt ceva mai rezonabile. 

Comisioanele la aceste banci variaza intre 2 lei, pentru sume mai mici de 500 de lei si 7 lei pentru incasari de peste 50.000 de lei. 

La Banca Comerciala Romana si la BRD-Groupe Societe Generale taxa este unica, indiferent de valoare, respectiv 4 lei per incasare. BCR mentioneaza, insa, ca taxa nu se aplica in cazul incasarilor din salarii (in cazul in care clientul a declarat IBAN-ul din care angajatorul face plata – ceea ce presupune o formalitate suplimentara pentru client), pensii, alocatii, indemnizatii, somaj sau burse. 

La UniCredit, de asemenea, taxa este unica, de un leu per operatiune. 

Aceeasi banca ia si comisionul de plata si pe cel de incasare


Banca Transilvania duce la extrem practica comisionarii sumelor incasate de clienti,  pentru ca nu percepe comisionul de incasare doar in cazul sumelor provenite de la alta banca, ci si pentru sume provenite din conturi deschise in cadrul aceleiasi banci. 
Pentru incasari interbancare mai mici de 50 de lei, comisionul este de 2,7 lei, pentru cele intre 50 si 1.000 clientul suporta 4,2 lei, sumele intre 1.000 si 50.000 taxa este de 6 lei, iar pentru sume mai mari de 50.000 de lei banca retine 18 lei. Acelasi comision, de 18 lei, se retine de catre banca si in cazul incasarilor interbancare urgente de mica valoare. 
Dar banca taxeaza si incasarile intrabancare, pe aceleasi transe valorice, cu sume cuprinse intre 1,5 si 8 lei.

BNR si TransFond taxeaza platile, nu incasarile

Majoritatea bancilor mentioneaza, pe site-urile proprii, ca taxele percepute includ si comisioanele BNR si TransFond, insa uita sa precizeze ca aceste comisioane sunt valabile, aproape exclusiv, in cazul platilor, nu si pentru incasari. 

Sunt doar doua cazuri in care TransFond percepe comison de la beneficiarul sumei, si anume in cazul operatiunilor de Direct Debit, respectiv 0,51 lei/operatiune, si pentru instrumente de debit (cecuri, bilete la ordin etc.) procesate electronic, respectiv 0,88 lei/operatiune. 

Prin perceperea acestor comisioane, bancile inregistreaza un castig financiar de la fiecare client in parte, ceea ce inmultit cu un numar de cateva sute de mii de clienti, in cazul bancilor mari, echivaleaza cu castiguri facile de sute de mii sau chiar de milioane de euro. In schimb, insa, procedand asa bancile pierd ceva foarte important, care costa infinit mai mult pentru a fi recuperat – credibilitatea in fata celor cu care isi doresc o relatie reciproc avantajoasa, pe termen lung.

No comments:

Post a Comment