Sunday, August 9, 2015

Atentie la asigurarea de viata atasata creditului!

Cati dintre cei care au luat un credit au fost obligati sa incheie o asigurare de viata? Marea majoritate! Cati dintre ei au citit in detaliu contractul de asigurare si stiu exact ce presupune? Autoritatea de Supraveghere Financiara a constatat ca multi clienti nu acorda atentia cuvenita acestor contracte de asigurare.

Din cauza neatentiei, sau din cauza faptului ca a fost indus in eroare de agentul de asigurari, au fost cazuri in care clientul a constatat ca polita nu ii acopera despagubirea in cazul producerii riscului asigurat. 

"S-a constat ca nedeclararea unor probleme de sanatate anterioare, posibil la recomandarea agentilor de vanzare, sa fie considerate ulterior de asiguratori ca declaratii mincinoase care sa duca la ne-executarea politei in situatia dificila a unui consumator care isi pierde viata si prin ne-executarea politei urmasii sai ar trebui sa acopere costul restant al creditului", avertizeaza ASF.

Astfel, ASF sustine ca, la semnarea contractului, trebuie acordata atentie sporita excluderilor specifice acestor contracte de asigurare, conditiilor de incetare/reziliere a contractului de asigurare dar si furnizarii detaliilor privind declararea starii de sanatate anterioare. 

De asemenea, clientii trebuie sa fie atenti la costurile primelor de asigurare si la factorii care influenteaza marimea acestor costuri, la conditiile in care se poate renunta la contractul de asigurare, inaintea producerii riscului asigurat, dar si la conditiile in care asigurarea produce efecte dupa producerea riscului asigurat. 


In plus, ASF sfatuieste asiguratii sa se intereseze si ce pot face in cazul falimentarii asiguratorului si care este modalitatea de solutionare a plangerilor privind neplata despagubirii la producerea riscului asigurat.

„Recomandam tuturor consumatorilor o atentie sporita cu privire la toate aceste aspecte pentru a fi evitate situatiile in care anumite excluderi, declaratii incomplete, sau prevederi aferente contractelor de asigurari de viata asociate creditelor bancare sa conduca la neplata despagubirilor”, se mai arata in avertizarea ASF. 

Pentru eventuale clarificari suplimentare sau intrebari referitoare la interpretarea unor clauze tehnice, specifice, consumatorilor li se recomanda a solicita toate detaliile agentilor de vanzare a creditului sau al politei, sau daca exista in continuare neclaritati catre Serviciul Relatii cu Publicul al ASF.

No comments:

Post a Comment