Monday, August 10, 2015

Apreciere importanta a leului in fata francului

Leul continua sa fie stabil in raport cu euro si dolarul american, insa se apreciaza constant fata de francul elvetian. In ultima saptamana, moneda nationala a castigat mai mult de sase bani in fata francului, iar cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei pentru vineri a fost de 4,1101 lei pentru moneda elvetiana. 

Acesta este cel mai bun curs al leului in raport cu francul elvetian din ultimele cinci luni si jumatate. Un curs mai redus, de 4,1040 lei/franc a fost anuntat de BNR in data de 25 februarie, dupa ce moneda elvetiana atinsese maximul istoric in raport cu leul, de 4,5817 lei/franc, la finalul lunii ianuarie. La jumatatea lunii ianuarie, pietele financiare au suferit un soc dupa ce Banca Centrala a Elvetiei a anuntat ca renunta la pragul de apreciere pentru moneda nationala de 1,2 franci pentru un euro. 

In Romania, decizia institutiei elvetiene a lovit puternic debitorii in franci elvetieni ai bancilor care s-au trezit, de la o zi la alta, cu rate de plata mult mai mari, in lei. 

Francul nu a revenit la nivelul dinaintea anuntului Bancii Elvetiei, de 3,7415 lei pe franc, dar se afla la jumatatea intervalului dintre acest nivel si cel maxim atins in raport cu leului. 

In raport cu euro, moneda nationala a fluctuat modest in saptamana care se incheie, iar BNR a anuntat un curs de 4,4128 lei/euro, in crestere usoara fata de vinerea trecuta, cand era de 4,4070 lei/euro. 

Leul incheie saptamana in depreciere si fata de dolarul american, la o cotatie de 4,0407 lei/dolar, de la 4,0166 lei/dolar cu o saptamana in urma.

No comments:

Post a Comment